Bangkaw

A Bangkaw nem más, mint egy 150 cm-es hosszúbot. Régen a csatatéren a hosszabb fegyvereknek is meg volt az elengedhetetlen szerepük, ezért a Doce Pares Eskrima része maradt. Önvédelmi szempontból manapság szintén hasznos lehet, hiszen akár egy biliárd-dákót (vagy bármilyen hosszabb rudat, faágat) is könnyedén tudunk saját, vagy társaink védelmében forgatni. Több támadó ellen pedig igazán kiváló lehetőség. Viszont ha hozzáértés nélkül akarjuk használni, akkor nagyon könnyen ellenünk fordíthatják.

Technikai repertoárja a következő főbb részekből áll:
- Támadások és védekezések harmadolt-fogásban (Corto): A bot mindkét végét folyamatos, egymást villámgyorsan követő támadásokra, a bot közepét pedig öklelésre használjuk.
- Támadások és védekezések vég-fogásban (Largo): A kezek egymás mellett a bot végét fogják. Így lehet a legtávolabb elérni, de a bot kilengésének nagyobb az íve. Ezek a legerősebb támadások, és bizonyos elemeit egy kézzel is végre lehet hajtani.
- A Corto és Largo technikák kombinálása, haladó lábmunka.
- Lezárások és földre vitelek mindkét távban.
- Twirling, vagyis a bot villámgyors és nagyon látványos forgatása.

Amikor a Bangkaw-t használjuk, akkor a bot mindkét végét érzékelnünk kell, hiszen csak úgy tudjuk a mozdulatokat helyesen végrehajtani. Emellett az egyik kéz segíti a másikat, ami végül a pusztakezes, késes, és rövid-botos technikák, sőt az egész testünk sebességét nagyban megnöveli. Továbbá a Bangkaw technikák gyakorlásának számos egyéb haszna is van:
- Aki rendszeresen gyakorol a 150 cm-es bottal, annak úgy megerősödnek a csuklói, vállai és a háta, hogy üssön bármivel, az K. O.-t eredményez.
- Rávezeti a gyakorlót arra, hogy egy-egy mozdulatnál az egész testét tudja használni, ami szintén megsokszorozza az erőt.
- Összehangolja a karok koordinációját, hogy azok egymás mozdulataiba nagyobb lendületet visznek.
- Magas szintre fejleszti a térérzékelést.
- Nagyon látványos és szórakoztató a Bangkaw technikáinak a gyakorlása.

A Magyarországi Doce Pares Eskrima Szervezet tanmenetében külön helyet foglal el a Bangkaw. Nem tartozik az általános tanmenethez, de önálló rendszerként tanulható. Természetesen a tudásanyag itt is megfelelően rendszerezett, és hét tanuló-fokozatból áll.

Válassz magadnak iskolát
Hírlevél
Kapcsolat

Dankó Ferenc mester
magyarországi főinstuktor
hungarydocepares@gmail.com
+36-70/459-07-63