Botharc

A Botharc magába foglalja az ütőfegyverek (bot, baseballütő, vipera, stb.) elleni pusztakezes védekezést és ezen eszközök önvédelemre való felhasználását. Egy vagy két bot forgatása közben az egész test mozog, ami igazán látványossá, gyorssá, erőssé, ezáltal hatékonnyá teszi a botos technikákat.
Ide tartoznak:
- egy vagy kettő rövidbottal (50-100 cm hosszú) való védekezés és támadás
- hasonló hosszúságú ütő- és vágófegyverek használata (pl. vipera, baseballütő, vasrúd, kard)
- hasonló hosszúságú mindennapi eszközök alkalmazása önvédelmi célra (pl. esernyő)
- pusztakezes védekezés ütőfegyverek ellen.

EGYBOTOS HARC (Solo Olisi)

Az Eskrima jellegzetes gyakorlóeszköze a rövidbot (olisi), melyet párban is forgatnak. A botforgatás módja attól függ, hogy kardként vagy botként használjuk eszközünket. Az előbbit hosszabb és íves vágások, míg az utóbbit a villámgyors technikai sorozatok jellemzik. A Doce Pares rendszerben mindkét módszert oktatjuk.

 

A technikai repertoárhoz tartoznak:
- ütések és vágások
- egyenes és köríves döfések
- köríves, ún. pontozó ütések
- blokkok és hárítások
- feszítések, csavarások és lezárások, ún. Locking
- földre vitelek és dobások
- különböző lefegyverzések
- az ellenfél fegyverének az irányítása, és csapdába ejtése
- megelőző módszerek.
Fontos megemlíteni, hogy a pontos lábmunkán is nagy hangsúly van, ami nélkülözhetetlen a megfelelő távolság, testhelyzet és ritmus eléréséhez.

Manapság nem hordunk magunknál botokat az utcán. Mégis értenünk kell, hogy a teljes körű önvédelem megvalósításához nélkülözhetetlen a botforgatás elsajátítása. Vegyük sorra a botos technikák előnyeit:
- A botos technikák alapozzák meg a pusztakezes, késharc és marokbot módszerek gyors és könnyű megtanulását.
- Rendkívüli erőt és gyorsaságot legkönnyebben a bottal való gyakorlással érhetünk el.
- Környezetünkben vagy magunknál sokszor található olyan eszköz, amit botként felhasználhatunk önvédelmi célra.
- Minden önvédelmi eszközzé válik a kezünkben, ha elsajátítjuk a botos technikákat. (pl. táska, cipő, faág, öv, kabát, esernyő)
- Több támadó esetében, vagy amikor szeretteinket kell megvédenünk, nem bocsátkozhatunk bele kétes kimenetelű pusztakezes dulakodásokba. Ilyenkor mindenképpen fegyvert kell használnunk!

KÉTBOTOS HARC (Doble Olisi)

Mindkét kézben egy-egy rövidbotot forgatunk, melyekkel összehangolt mozdulatokat hajtunk végre. Támadásnál vagy egymás utáni folyamatos vágásokat használunk, vagy a két bottal egyszerre ütünk. Védekezésnél vagy dupla blokkokkal hárítunk, vagy az egyik bot védekezik, és a másik ezzel egy időben támad. A kétbotos harc az Eskrima magasabb szintjeihez tartozik. Csak hosszas gyakorlás után mondhatja el magáról valaki, hogy egyszerre két fegyverrel is tud küzdeni, ezért oktatási metódusaink - koordinációs és páros technikák, lábmunka - szorosan egymásra épülnek.

A két bottal való gyakorlás nem csak hatékony, hanem nagyon látványos is, ezért sokan szeretik ezeket. Most nézzük meg a dupla botos technikák előnyeit:
- A kétbotos technikák felhasználásai nagy szerepet kapnak más típusú harcnál is, úgymint pusztakéznél, Bankaw-nál és Espada y Daga technikáknál.
- A kétbotos technikák roppant magas koordinációs képességet fejlesztenek. Összhang teremtődik egész testünkben, és a térben való tájékozódásunk is fejlődik.
- Végtagjaink egy időben való aktív mozgatása fejleszti a két agyfélteke kiegyensúlyozását, ami elősegíti mentális és érzelmi egyensúlyunk megőrzését.
- A folyamatos mindkét oldali mozgás hatékonyan és egyensúlyban edzi izmainkat, ami akár mozgásszervi bántalmakat is megelőzhet és kezelhet.

PUSZTAKÉZ BOT ÉS MINDEN ÜTŐFEGYVER ELLEN

Az Eskrima alapelve szerint csak akkor tudjuk megvédeni magunkat ütő- vagy vágófegyverek ellen, ha mi magunk is értünk legalább alap szinten az eszközök használatához. Ezért tartozik a pusztakezes önvédelem ütőfegyverek ellen a Botharc témakörébe.

Egy kés vagy bot már egy középhaladó Eskrimador kezében is halálos fegyverré válhat, ezért tisztában vagyunk ezek veszélyeivel. Egyszerűen: aki nem tudja, hogyan működnek valójában a fegyverek, annak nagyon kicsi az esélye fegyveres támadó ellen. Gyakorlatilag ugyanazokat a technikákat használjuk, mintha bot lenne a kezünkben, de emellett nagy hangsúlyt fektetünk az alábbi elvekre:
- a különböző hatótávolság a fegyver és a pusztakéz között
- a fegyverek sokkal erősebbek, mint a végtagjaink
- a különböző ritmusok előnnyé kovácsolása.

A legtöbb pusztakezes stílus egyszerűen azt tanítja, hogy „le kell rohanni” a fegyveres támadót, le kell zárni a távolságot. Viszont a fegyveres támadó ezt könnyen el tudja hárítani, ha kicsit tartja a távolságot, és célzottan, erősen üt. Ezért az Eskrima megtanítja mind a közel-, közép- és a távharcot mind fegyverrel, mind pusztakézzel. A fegyveres támadó elleni pusztakezes módszerek előnyei:
- Valóban fegyverré válhat az egész testünk.
- Megtanuljuk, hogy a technikák 80 százaléka ugyanaz fegyverrel vagy pusztakézzel.
- A maradék 20 százalékot pedig már könnyű elsajátítani!

Válassz magadnak iskolát
Hírlevél
Kapcsolat

Dankó Ferenc mester
magyarországi főinstuktor
hungarydocepares@gmail.com
+36-70/459-07-63