Espada y Daga

Kétséget kizáróan az Eskrima legmagasabb szintjét képviseli. Az első kéz tart egy botot (vagy kardot), míg a hátsó kézben egy tőr (vagy kés) van. Mind a botos és mind a késes technikák mesterének kell lenni, emellett a kettő módszert ötvözni is szükséges ahhoz, hogy az Espada y Daga módszerek szakavatott ismerőivé váljunk.

Az Espada y Daga technikái és módszerei:
- Blokkok és hárítások a hosszabb fegyver ellen bottal vagy késsel
- Blokkok és hárítások a rövidebb fegyver ellen bottal vagy késsel
- Összetett harci kombinációk és koordinációs gyakorlatok
- Haladó lábmunka, szögek és távolságok
- A két fegyver kizárása, vak oldalra kerülés (Avoidance of a Harm’s Way)
- Az ellenfél fegyvereinek csapdába csalása (Pasolud)
- Az ellenfél fegyvereinek és karjainak teljes lezárása (Serra Todo)
- Lefegyverzések és földre vitelek, dobások
- Pusztakezes felhasználások és alkalmazások.

Két különböző hosszúságú fegyvert forgatunk, így nagyon kell érezni a távolságot, a megfelelő ritmust és helyezkedést. Ehhez elengedhetetlen a lábmunka mesteri szinten való tudása, és a Tapi-Tapi. Az Espada y Daga híres technika sorozata a Serra Todo, ami az ellenfél fegyvereinek csapdába ejtését jelenti, majd ebből a helyzetből való különböző totális lezárások, dobások végrehajtását.

Jellemzően eleinte kevesen értik meg a mozdulatok lényegét, majd mester szinten egyre inkább a kedvenc gyakorlási módszerré válik. Nézzük hát meg, miért fontos az Espada y Daga gyakorlása:
- Kezdőknél fejleszti az alapokat, például az irányok és lépések megérzését, ami nagyban segíti a támadások elleni kitéréseket és védekezést.
- Középhaladók belekóstolhatnak a haladó szintekbe, ami mélyíti az aktuális megértési szintet, így meggyorsítja a fejlődést.
- Haladóknak a magasabb szintre lépéshez elengedhetetlen, és miután az ember megérti a technikákat, általában legjobban majd az Espada y Daga-val szeret gyakorolni.
- Technikái egy bottal, egy késsel, vagy akár pusztakézzel is igencsak hatékonyak.

Válassz magadnak iskolát
Hírlevél
Kapcsolat

Dankó Ferenc mester
magyarországi főinstuktor
hungarydocepares@gmail.com
+36-70/459-07-63