Önvédelmi eszközök

Sokan mondják, hogy a fegyverforgatás elsajátítása egyáltalán nem fontos, hiszen sosem hordunk magunknál például botot vagy kést. Ezt minden Eskrimador tudja. De akkor mégis miért elengedhetetlenül szükséges elsajátítani a fegyveres technikákat, ha valóban teljes körűen meg kívánjuk védeni magunkat és szeretteinket?

- Ha nem értünk a ránk támadó fegyverhez, akkor minimális az esély az önvédelemre.
- Ha le tudjuk fegyverezni a támadót, akkor jó tudni, hogyan védjük meg magunkat a fegyverrel.
- Valójában szinte mindig van nálunk vagy körülöttünk valami, amit önvédelmi fegyverként felhasználhatunk!

Aki megérti az Eskrima alapjait, annak a kezében bármilyen mindennapi használati eszköz könnyedén önvédelmi fegyverré válhat.
Nézzünk szét magunk körül, és vegyük észre, hogy rengeteg fegyvert találhatunk, például:
- Sokszor pillanatok alatt le lehet kapni a cipőnket, és máris egy hatékony marokbot van a kezünkben. Persze hozzáértő hölgyeknél egy magas sarkú igazán veszélyessé válhat.
- Néha van nálunk egy rövidebb vagy hosszabb esernyő, amit szükség esetén azonnal botként használhatunk.
- Egy erősebb tollat mindig magunknál tarthatunk. Azonnal halálos fegyverré válhat a kezünkben! Sőt, vannak olyan tollak, melyeket direkt erre fejlesztettek.
- Hátizsák vagy retikül, gyakorlatilag minden táska kiváló önvédelmi eszköz lehet. Márpedig valamilyen táskát szinte mindig magunknál hordunk.
- Egy kulcscsomó, de akár egyetlen kulcs is akadhat a zsebünkben, mellyel megfelelő képzettséggel igen komoly sérüléseket okozhatunk támadóinknak.
A fentiek mellett még sok minden felhasználható önvédelemre, ha szükséges: szorosan összehajtott újság, sál, kabát, földön fekvő faág, billiárd dákó, vizes flakon, hamutartó stb.

Nagyon fontos tudnunk, hogy csak akkor szolgálhatnak a fenti eszközök hatékony önvédelemre, ha értünk a használatukhoz. Egyéb esetben könnyen ellenünk fordíthatják, saját magunkat hátráltatjuk vele. Akár hamis biztonságérzetet is adhat, ami igazából a legveszélyesebb.

A mindennapi eszközök felhasználásának oktatását az alábbi két csoportra bontjuk:
1.) Az eszköz sajátságainak kihasználása
Ide tartozik, hogyan kerüljön kezünkbe a pillanat törtrésze alatt az a tárgy, amit önvédelemre felhasználunk, vagy akár egy gázspray a táskából. Megismerjük az adott eszköz nyújtotta előnyöket és hátrányokat is, pl. egy esernyő könnyen törhet. Emellett elsajátítjuk, hogyan kell az adott eszközt a kezünkben tartanunk.
2.) Önvédelmi és harci technikák mindennapi eszközökkel
Az adott eszköz határozza meg a technikai repertoárt. Például egy kulcsnál főleg a pusztakezes technikákat használjuk, esernyőnél a botforgatást. Marokra fogható eszközöknél, pl. toll, cipő, a marokbotos technikák dominálnak. Egy hátitáskát két kézre kell fognunk, de úgy, hogy védje a kezeinket. Természetesen nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az eszközünk határival, ami megszabja a technikák variációit.

Az Eszközökkel való Utcai Önvédelem elsajátítása kimagaslóan fontos, hogy:
- szinte bármilyen eszközt fel tudjunk használni önvédelemre,
- ezáltal mindig legyen nálunk fegyver, ami erősebb a pusztakéznél,
- gyorsan intézzük el támadónkat vagy támadóinkat, még akkor is, ha fegyverekkel támadnak ránk.

Válassz magadnak iskolát
Hírlevél
Kapcsolat

Dankó Ferenc mester
magyarországi főinstuktor
hungarydocepares@gmail.com
+36-70/459-07-63