Tradicionális Fegyverek

A filippin harcművészetek része a különböző tradicionális fegyverek forgatása is. Régen az Eskrimát még a harcmezőkön használták, viszont manapság az önvédelemi alkalmazása a legelterjedtebb.

A Doce Pares Eskrima rendszerében elsajátíthatók a különböző hagyományos fegyverek technikái, viszont ez nem része a tananyagnak. Akik kedvet éreznek a kardok, lándzsák, filippin ostor stb. forgatásához, azok számára igazán széles repertoár áll rendelkezésre.

ESPADA (Kard)
Nagyon sok különböző pengéjű és hosszúságú kard található a Fülöp-szigeteken. A különböző típusoknak egyéni nevük is van, például: Kampilan, Pinuti, Talibong, Barong, Panabas, Golo, Kris stb.
A kardforgatásból fejlődtek ki a ma is használatos bot-technikák. A bothoz hasonlóan itt is elsősorban hosszú és középtávban mozgunk, és ezt egészítik ki a csak kardra alkalmazott technikák. A kard hosszúsága, súlya és súlyozása szintén nagyban befolyásolja a módszereket. Továbbá a kardot sokszor két kézzel is forgatjuk.
Haladó szinten szokás kardokkal gyakorolni, bár leginkább csak azok tanulják, akik meg szeretnék ismerni az Eskrima gyökereit. A kardforgatás mozdulatai szépen íveltek, és nagyon látványosak.

LATIGO (Ostor)
Az ostor is a Doce Pares Eskrima tradicionális részéhez tartozik. A San Miguel Eskrima, amit az „ősi” Doce Pares Eskrimának is tartanak, egyik kedvenc eszköze. A filippin ostort kötélből fonják – vastagabbra, nehezebbre és hosszabbra, mint az Európában ismert ostorokat. Technikái nagyon hasonlítanak a magyar „csikós” ostor forgatásához, bár az Eskrimában a különböző harci mozdulatok is nagy szerepet kapnak.

SIBAT (Lándzsa)
A Fülöp-szigeteken a lándzsa is közkedvelt fegyver volt. Elterjedt nevei a sibat, bangkaw, sumbling, palupad. Általában rugalmas rattan-ból készül, de különböző fém- vagy fahegyekben végződik. A lándzsa forgatásának módszereit a Bangkaw technikák már magukba foglalják, de természetesen a lándzsa hossza és típusa behatárolja a hatékony mozdulatok tárházát.

TAMENG (Pajzs)
A különböző méretű pajzsok is megtalálhatók a filippin harcosok fegyvertárában. Nagyságuk, súlyuk és kialakításuk szerint párosították a rövidebb vagy hosszabb fegyverekkel. Manapság már csak kevesen ismerik a használatát, így inkább bemutatókon jelenik meg.

BALISONG (Pillangókés)
Talán a legelterjedtebb és legtöbbek által ismert Fülöp-szigeteki fegyver a pillangókés. Ha tényleg valódi harcban kell használni egy kést, akkor azt rendesen meg kell markolni, és nem szabad forgatni. Viszont a pillangókés ki-be forgatása igazán látványos. Mindez leginkább tényleg csak a látványt szolgálja, és nem függ össze a késharc képességekkel.

Válassz magadnak iskolát
Hírlevél
Kapcsolat

Dankó Ferenc mester
magyarországi főinstuktor
hungarydocepares@gmail.com
+36-70/459-07-63