Utcai Önvédelem

Ide soroljuk azokat a helyzeteket, melyek a mindennapi életben váratlanul történhetnek velünk, például az utcán, szórakozóhelyen, liftben stb.
Pusztakezes harcnál tudjuk, hogy verekednünk kell, Utcai Önvédelemnél viszont hirtelen ér minket a támadás, így nem számíthatunk rá. Mindkettő helyzet más-más megoldást és technikai repertoárt, hozzáállást kíván meg. Bár, amikor már kialakult a küzdelem, akkor nagy az átfedés.

Utcai Önvédelemnél mindig a következő alapelveket tartjuk be, és ezek szerint oktatunk:
- Ha a technikákat nem a megfelelő módon és erővel használjuk, akkor könnyen nagyobb veszélybe is juthatunk, vagy szembe kerülhetünk a törvénnyel. Ha pedig börtönbe zárnak, vagy később a megnyomorított ellenfél hozzátartozói bosszút állnak, akkor nemigen beszélhetünk igazi önvédelemről…
- Hirtelen jött stresszhelyzetben nem biztos, hogy rögtön tudunk reagálni. Ezért az Eskrima technikái mindig a természetes reakciókon alapulnak. Később, minél képzettebbek leszünk, úgy változik az első reakciónk is.
- Minden lehetséges helyzetre oktatunk egyszerű, de hatékony technikákat, melyek segítségével földre kényszeríthetjük támadónkat, illetve elmenekülhetünk.
- Az utcai önvédelem célja mindig a túlélés és a megmenekülés!
- Komoly veszély estén minden eszközt be kell vetni szeretteink és saját magunk testi épségének a megvédésére.

AZ UTCAI ÖNVÉDELEM RÉSZEI

1.) Elkerülés, megelőzés, menekülés, pszichológia
- A veszély felismerése és kikerülése,
- elmenekülés,
- kommunikáció veszélyhelyzetben,
- az agresszió és félelem pszichológiája,
- hogyan ne váljunk áldozattá,
- magabiztos fellépés.

2.) Általános önvédelmi szituációk
Egyszerűbb támadások kivédésénél nem szükséges rögtön komoly ellencsapást mérni a támadóra. Ezzel inkább csak rontanánk a helyzeten, és még nagyobb veszélybe kerülhetnénk. (Pl. teljes erőbedobással támad újra a zaklató, vagy a barátai is segítenek neki.) Többek között a következő támadások ellen tanítunk egyszerű elhárító módszereket: fogások, fojtások, átkarolások, egyszerű ütések, ruha és karfogások, hátulról történő támadások, stb.

3.) Komoly támadások elhárítása
Amikor váratlanul valóban az életünkre törnek, akkor minden lehetséges eszközt be kell vetnünk az önvédelem érdekében. Persze azt sem szabad elfelejtenünk, hogy egy előre nem látott támadásnál azonnal mi kerülünk hátrányosabb helyzetbe. Sőt, akár kés vagy egyéb fegyver is lehet a támadónál, amit nem biztos, hogy rögtön kiszúrunk. Ennek megfelelően tanítja az Eskrima, hogyan kerüljünk a támadónk fölé, és védjük meg magunkat.
Ehhez a témakörhöz tartozik még az is, amikor egy társunkat kell megvédenünk, vagy akár egy gyerek van velünk.

4.) Védekezés több támadó ellen
Amikor többen támadnak ránk, akkor egyértelműen sokkal nehezebb dolgunk van. Ilyenkor nem csak egy támadó legyőzésére szabad összpontosítanunk, hanem a támadók mozgását kell megzavarni. Az Eskrima lábmunkájának felhasználásával könnyen elérhetjük, hogy támadóink egymást akadályozzák. A speciális lökő, dobó és rántó technikák alkalmazásával pedig utat nyithatunk magunknak a meneküléshez.

5.) Női önvédelem
Vannak olyan speciális helyzetek, melyekbe leginkább csak hölgyek kerülhetnek. Egyrészről a nőket általában teljesen más támadások érhetik, mint a férfiakat, és a támadó általában biztos a sikerében. Másrészt a női test felépítését és természetes előnyeit kell kihasználni az önvédelemre. A Doce Pares Eskrima rendszere tanítja az ilyen szituációk elleni védekezést, illetve nagy hangsúlyt fektet a „gyengébb nem” képességeinek a kihasználására. Például a nőknek általában gyengébb a csontozatuk, mint a férfiaknak, így célszerű ököl helyett a tenyeret, vagy az ujjakat (pl. köröm) használni, továbbá mindig nagyon sok önvédelemre hatékonyan felhasználható eszközt hordanak maguknál (pl. retikül, magas sarkú).

Az Utcai Önvédelem elsajátítása elengedhetetlen, ha:
- nem akarunk balhéba keveredni, illetve az ilyen helyzeteket könnyen kívánjuk megoldani,
- nem akarunk félni este az utcán,
- magabiztosak akarunk lenni minden helyzetben.

Válassz magadnak iskolát
Hírlevél
Kapcsolat

Dankó Ferenc mester
magyarországi főinstuktor
hungarydocepares@gmail.com
+36-70/459-07-63